Οι συνταγές μας

Εκτύπωση PDF

Πίτα με άγρια χόρτα (Παραδοσιακή Λιτοχώρου)

Υλικά:

- 12 φύλλα για πίτα

- λάδι για ράντισμα

- ½ φλ. ελαιόλαδο

- ½ κιλό τυρί φέτα

- ½ φλ. γάλα

- 4 αυγά

- 1 κιλό διάφορα χόρτα

- 1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια

- 1 ματσάκι άνιθο

- αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα πασπαλίζουμε με αλάτι, τ' αφήνουμε να βγάλουν τα

υγρά τους για μία ώρα και τα στίβουμε πολύ καλά.

2. Ανακατεύουμε τα χόρτα με το λάδι, πιπέρι και λίγο αλάτι. Χτυπάμε τα αυγά με

το γάλα και περιχύνουμε τα χόρτα.

3. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε πάνω τη γέμιση, και τη

στρώνουμε καλά.

4. Στρώνουμε πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζοντάς τα ένα-ένα με λάδι. Γυρίζουμε

τα φύλλα που περισσεύουν, χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε στους

2000 C βαθμούς για μία ώρα.



 

Μπομπότα

Υλικά:

- 1½ - 2 κιλά κολοκύθα κίτρινη, κομματάκια

- ½ κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο

- 2 φλ. νερό

- 1 φλ. λάδι

- αλάτι αρκετό, λίγο πιπέρι

- τυρί τριμμένο

1. Βράζουμε την κολοκύθα με 1 φλυτζάνι νερό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

2. Προσθέτουμε το λάδι, 1 φλυτζάνι νερό, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, το τυρί και

ανακατεύουμε.

3. Απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 2500 C

για 45', μέχρι να ροδίσει.

4. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε μπακλαβαδωτά.

Συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί, προτείνεται ένα κρασί από Ξινόμαυρο.



 

Πασπαλόπιτα (Λιτοχωρίτικη)

Υλικά για 10 άτομα:

- 1½ με 2 κιλά ανάμικτα λαχανικά

(λάπαθα, σπανάκι, μάραθο, παπαρούνες)

- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο

- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να

- 1 κουτ. άνηθο ψιλ/νο

- 1 φλ. ελαιόλαδο

- 1 κ.γ. βούτυρο φρέσκο

- αλάτι, πιπέρι

Για το χυλό:

- ½ λίτρο νερό

- 700 γρ. καλαμποκάλευρο

- αλάτι

- λίγο πιπέρι

- λίγη σόδα

- 2 αβγά (προαιρετικά)

- 300 γρ. αλεύρι για το πασπαλίσμα

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα

φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα αχνίζουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο, αλάτι,

πιπέρι και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το χυλό μέχρι να γίνει μαλακός. Τον απλώνουμε

σε λαδωμένο ταψί.

3. Στρώνουμε πάνω του τα χόρτα και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Ραντίζουμε

με το χέρι με λίγο νερό.

4. Ψήνουμε στο φούρνο, στους 2000 C, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να αρχίσει να ροδίζει,

περίπου 1 ώρα.


Τραχανοτυρόπιτα της γιαγιάς

Υλικά:

- 1 κιλό φύλλο χωριάτικο

- 500 γρ. γάλα εβαπορέ

- 4 ποτήρια νερό

- 1½ ποτήρι τραχανά

- 4 κουτ. βούτυρο κατσικίσιο

- 4 αβγά

- 500 γρ. φέτα

- λίγη πιπεριά καυτερή ψιλ/νη

- πιπέρι μαύρο

- άνηθο ψιλ/νο

Εκτέλεση:

1. Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα, το νερό, το σιμιγδάλι και το βούτυρο.

Ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Το αφήνουμε να κρυώσει.

2. Ρίχνουμε τα αβγά, το τυρί, πιπέρι, άνηθο, την καυτερή και ανακατεύουμε καλά.

3. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση,

και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράξουμε,   ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε

σε φούρνο προθερμασμένο στους 2000 C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

4. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με

άνηθο ψιλοκομμένο.




Τραγί κοκκινιστό

Υλικά για 4 άτομα:

- 1 κιλό τραγί, σε μερίδες

- ελαιόλαδο

- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο

- 4 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο

- 1 κουτ. αλεύρι

- 1 κουτ. τοματοπελτέ

- 250 γρ. ντομάτες ψιλ/νες

- αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι

- 1 φύλλο δάφνης

Για τη μαρινάδα:

- 2 φλ. κρασί ερυθρό ξερό

- λίγο ελαιόλαδο

- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο

- 2 σκελ. σκόρδο ψιλ/νες

- αλάτι, πιπέρι μαύρο

- 2 φύλλα δάφνης

- 1 ξύλο κανέλα

- μαϊντανό ψιλ/νο

1. Μαρινάρουμε το κρέας για 24-48 ώρες, γυρίζοντάς το που και που.

2. Το στραγγίζουμε καλά και το σκουπίζουμε καλά. Κρατάμε τη μαρινάδα. Διαλύουμε

μέσα της τον τοματοπελτέ.

3. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας, γυρίζοντάς

το απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, πιπέρι, μπαχάρι και

ανακατεύουμε να σοταριστούν. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάρει λίγο χρώμα.

4. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, σκεπάζουμε με

ζωμό κρέατος ή ζεστό νερό αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

5. Σερβίρουμε γαρνίροντας με χυλοπίτες σπιτικές και κεφαλοτύρι τριμμένο.

Συνοδεύουμε με ένα πλούσιο ερυθρό κρασί, από τις καλύτερες χρονιές,  από τις

ποικιλίες Ξινόμαυρο, Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

- Αν θέλουμε βάζουμε το κρέας σε ταψί, τοποθετούμε γύρω του μελιτζάνες

καρέ ελαφρά τηγανισμένες, ρίχνουμε άνηθο και μαϊντανό, περιχύνουμε με τη

σάλτσα, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε στο φούρνο στους 2000 C μέχρι

να πάρει χρώμα το τυρί.




Κόκορας κρασάτος

Υλικά για 8 άτομα:

- 1 κόκορα 3 κιλά περίπου, σε μερίδες

- 6 κουτ. ελαιόλαδο

- 300 γρ. μπέικον σε κυβάκια

- 2 σκελ. σκόρδο

- 40 κρεμμυδάκια στιφάδου

- 12-14 κουτ. μπράντυ

- 1 λίτρο κρασί κόκκινο

- 32 μανιτάρια ολόκληρα

- 5-6 φύλλα δάφνης

- 2-3 κλαράκια δενδρολίβανο

- 10-12 κυβάκια βούτυρο παγωμένο

- αλάτι, πιπέρι

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το

μπέικον. Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε. Περιχύνουμε με το μπράντυ και

το ανάβουμε.

2. Ρίχνουμε το κρασί, τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για

40'-45', μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

3. Βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα, τα μυρωδικά, τα λαχανικά και σουρώνουμε

τη σάλτσα.

4. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε τη σάλτσα

να δέσει.

5. Σερβίρουμε ένα κομμάτι κόκορα, γαρνίρουμε με τα λαχανικά και περιχύνουμε

με τη σάλτσα.



Κοτόπουλο γεμιστό με πουρέ από κάστανο & σάλτσα με μπράντυ Μεταξά και δενδρολίβανο

Για 4-6 άτομα:

- 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1.500 γρ. περίπου

- 500 γρ. κάστανα

- ½ λίτρο γάλα

- 150 γρ. μπέικον σε φέτες

- ξύσμα 1 λεμονιού

- αλάτι, πιπέρι

- ελαιόλαδο

- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο φρέσκο παγωμένο

- 2 κλαδάκια δενδρολίβανο

- 100 ml μπράντυ Μεταξά

Εκτέλεση:

1.   Βράζουμε τα κάστανα ή τα ψήνουμε στο φούρνο και μετά τα ξεφλουδίζουμε.

2.   Κρατάμε μερικά ολόκληρα για τη γαρνιτούρα και τα υπόλοιπα τα βράζουμε με γάλα, μέχρι να μαλακώσουν.

3.   Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ με λίγο γάλα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε λίγο ακόμη.

4.   Γεμίζουμε το κοτόπουλο με τον πουρέ και το ράβουμε. Το αλείφουμε με  ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε με τις φέτες του μπέικον, γαρνίρουμε με το δενδρολίβανο και ψήνουμε στο φούρνο. Χρειάζονται περίπου 45' για να ψηθεί. Τρυπάμε στο στήθος με ένα καλαμάκι  για σουβλάκια κι αν βγαίνει διάφανο υγρό είναι έτοιμο.

5.   Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρατάμε ζεστό. Αν έχει πολύ λίπος το ταψί το πετάμε κι αφήνουμε λίγο. Βάζουμε το ταψί πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Περιχύνουμε με το κονιάκ και με ξύλινη σπάτουλα ξύνουμε καλά νε ξεκολλήσουν όλα τα υπολείμματα από το ταψί. Ρίχνουμε και λίγο νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του ταψιού σε μικρό τηγάνι. Το βάζουμε πάνω στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται, προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα να δέσει η σάλτσα.

6.   Σερβίρουμε  το κοτόπουλο κομμένο, δίπλα τη γέμιση και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα κάστανα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα.


Ζαρκάδι στιφάδο

Για 6 άτομα:

- 1½ κιλό ζαρκάδι πόδι σε μερίδες

- 1 κουτ. μηλόξιδο

- αλάτι, πιπέρι

- 1 ποτήρι ελαιόλαδο

- 1 κουτ. βούτυρο φρέσκο

- 5-6 κουτ. αλεύρι

- 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη μαρινάτα:

- 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο

- 1 ρίζα σέλινο, σε ζάρια

- 1 καρότο, σε ζάρια

- 1 κυδώνι, σε ζάρια

- 4 δαφνόφυλλα

- 12 κόκκους πιπέρι

- 700 ml κρασί μαυροδάφνη

- 700 ml κρασί μπρούσκο

- 1 κ.γ. σως Ανγκλαί

- 1 κ.γ. μάραθο

- 10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι

- 3 ντομάτες κομμένες στα 4

- 5 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε το κρέας με μηλόξιδο και το μαρινάρουμε για 5 ώρες.

2. Το στραγγίζουμε και το στεγνώνουμε. Στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά

της μαρινάδας

3. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας ελαφρά. Το περνάμε

σε κατσαρόλα.

4. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε λίγο τα χορταρικά της μαρινάδας. Τα περνάμε στην

κατσαρόλα με το κρέας.

5. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το ανάλογο λάδι ελιάς και το φρέσκο βούτυρο.

Καίμε ελαφρά το αλεύρι ανακατεύοντας, συμπληρώνουμε νερό και ανακατεύουμε

μέχρι να πάρει την πρώτη βράση.

6. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το βάζουμε

στη φωτιά. Μόλις πάρει μια γερή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.




Ελάφι σαλμί

Υλικά για 5-6 άτομα:

- 1½ κιλό ελάφι χωρίς κόκκαλο σε μερίδες

- ½ φλ. ελαιόλαδο

- 1 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό

- 1 κρεμμύδι σε ζάρια

- 1 καρότο μεγάλο σε φέτες

- 1 σελινόριζα σε ζάρια

- 2 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο

- 2 φύλλα δάφνης

- αλάτι, πιπέρι

Μαρινάδα βραστή:

- 2 καρότα μικρά, φέτες

- 2 κρεμμύδια μικρά, φέτες

- 1 σελινόριζα μικρή, κομματάκια

- 2 σκελ. σκόρδο ψιλ/νες

- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλ/να

- 3 κλωναράκια μαϊντανό

- 10 κόκκοι πιπέρι

- 2 φύλλα δάφνη

- 2 γαρύφαλα

- 3 φλ. κρασί λευκό

- ½ φλ. ξίδι & ½ φλ. λάδι

Εκτέλεση:

1. Μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα

σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε 10',

ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί και το ξίδι, σκεπάζουμε και

σιγοβράζουμε για 30'. Την αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τα κρεμμύδια, τα

δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα και περιχύνουμε με αυτή τα κομμάτια του κρέατος,

μέσα σε πήλινο σκεύος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 24 ώρες στο ψυγείο.

2. Στραγγίζουμε το κρέας και το σκουπίζουμε καλά.

3. Ζεσταίνουμε, σε δυνατή φωτιά, σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρέας.

Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το καρότο, το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, το σκόρδο,

τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει το

κρέας και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.

4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το κρέας, το τοποθετούμε

σε ζεστή πιατέλα και το κρατάμε ζεστό στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

5. Αφαιρούμε από τη σάλτσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης,

την περνάμε από το μύλο των λαχανικών ή το μπλέντερ και μετά από λεπτή σίτα,

για να γίνει λεία. Περιχύνουμε με αυτή το κρέας και σερβίρουμε με πιλάφι.




Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα

Υλικά για 6 άτομα:

- 1.500 γρ. αγριογούρουνο, σε μερίδες

- 750 γρ. δαμάσκηνα ξερά

- 180 γρ. ελαιόλαδο

- 1 κρεμμύδι πολύ ψιλ/νο

- 200 γρ. κρασί κόκκινο

- ½ κιλό ντομάτες ψιλ/νες, κονκασέ

- 2 φύλλα δάφνης

- 1 ξύλο κανέλα

- ½ κ.γ. ζάχαρη

- αλάτι, πιπέρι μαύρο

- μπαχάρι σπόρους

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε ώσπου να ξανθύνει.

2. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα μπαχαρικά.

3. Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο ώσπου σχεδόν να μαλακώσει το κρέας (2 - 2 ½ ώρες περίπου).

4. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε χωρίς καπάκι για 10' περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.

(Προσέχουμε όσο ψήνετε να μη σωθούν τα υγρά και κολλήσει. Αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νερό. Όχι πολύ για να μην γίνει η σάλτσα νερουλή)


Μαγειρίτσα

Υλικά για 6-8 άτομα:

- 1 συκωταριά αρνίσια

- 1 εντεριά

- 300 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να

- 1 καρδιά μαρουλιού ψιλ/νη

- ½ φλ. ελαιόλαδο

- 1 κουτ. αλεύρι

- 1 ματσάκι μαϊδανό ψιλ/νο

- 1 ματσάκι άνηθο ψιλ/νο

- 1 φλ. κρασί άσπρο

- 3 κουτ. ρύζι

- 3 κρόκους

- χυμό 3 λεμονιών

- αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε και ζεματάμε τη συκωταριά, σε βραστό νερό για λίγη ώρα και

έπειτα τη βράζουμε σε κρύο. Την στραγγίζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

2. Πλένουμε τα έντερα, τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι, τα ξεπλένουμε με

νερό, τα ζεματάμε για 3' σε καυτό αλατισμένο νερό και τα κόβουμε κομματάκια

3. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε κρεμμυδάκια και μαρούλι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τον άνηθο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικές

φορές. Ρίχνουμε το κρασί, τη συκωταριά, τα έντερα, αλατοπίπερο και 6 ποτήρια νερό.

4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30' περίπου και ρίχνουμε το ρύζι.

Βράζουμε άλλα 20' και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

5. Αβγοκόβουμε, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με

άνηθο ψιλοκομμένο.




Σπάλα αρνιού γεμιστή

Yλικά:

- 1 αρνίσια σπάλα ξεκοκαλισμένη

- 1 συκωταριά αρνίσια

- ½ φλ. βούτυρο φρέσκο

- ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να

- άνιθο ψιλ/νο

- μαϊδανό ψιλ/νο

- αλάτι, πιπέρι

- λίγη ντομάτα ψιλ/νη

Εκτέλεση:

1. Ζεματάμε τη συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τη συκωταριά με τα

κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε.

3. Ανοίγουμε τη σπάλα, βάζουμε τη γέμιση σε μια πλευρά, τυλίγουμε

σφιχτά σε ρολό και το δένουμε καλά.

4. Το κοκκινίζουμε καλά με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε τη ντομάτα

και νερό όσο να το σκεπάσει. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί το ζουμί και

να δέσει η σάλτσα.

5. Αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και το ξαναζεσταίνουμε.




Πληγούρι

Υλικά:

- 1 ποτήρι πληγούρι

- 100 ml κρασί λευκό

- 2 ½ ποτήρια νερό καυτό

- 3-4 κουτ. ελαιόλαδο

- 1 κρεμμύδι ψιλ/νο

- 2 ντομάτες ψιλ/νες

- αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πληγούρι και ανακατεύουμε να σοταριστεί και αυτό. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό νερό ανακατεύοντας μέχρι να το απορροφήσει όλο ή να βράσει το πληγούρι και να μαλακώσει.

Σερβίρεται σκέτο ως πρώτο πιάτο ή ως γαρνιτούρα και συνοδεύει εξαιρετικά κρέατα με κόκκινη σάλτσα ή σχάρας.




Γαρίδες  «Γαστροδρόμιο»

Υλικά για 4 άτομα:

- 1 κιλό γαρίδες

- 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο

- 1 φλ. τοματοχυμό

- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να

- 6-7 κλωνάρια μαϊντανό

- 1 κουτ. μουστάρδα πικάντικη

- 1 κουτ. μαγιονέζα

- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια.

2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

3. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5'-7'.


Γαρίδες «Αλλιώτικες» (με μουστάρδα και βότκα)

Υλικά για 4 άτομα:

- 8 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες

- 1 κουτ. βούτυρο

- 2 σκελ. σκόρδο

- 2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη

- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

- 1 ποτηράκι βότκα

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε

το σκόρδο.

2. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με την πάπρικα και βουτάμε μέσα τις

γαρίδες να κολήσει πάνω τους το μίγμα.

3. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι και τις ψήνουμε για 10' περίπου και από

τις δύο πλευρές.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βότκα και ανάβουμε.

Μόλις σβήσει η φλόγα αφαιρούμε το σκόρδο και σερβίρουμε.




Γαρίδες «Καυτερές»

Υλικά για 1 άτομο:

- 200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες

- 4 κουτ. παρθένο ελαιόλαδο

- ½ σκελ. σκόρδο ψιλ/νο

- ½ καυτερή πιπεριά ψιλ/νη

- 1 κουτ. μαϊντανό ψιλ/νο

- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

- αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο

και την καυτερή πιπεριά.

2. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε ελαφρά για 2'.

3. Ρίχνουμε το μαϊντανό ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Σιγοβράζουμε για 1' και τις σερβίρουμε αμέσως.




Γαρίδες «Εν Ολύμπω»

Υλικά για 4 άτομα:

- 8 γαρίδες

- 2 κουτ. παρθένο ελαιόλαδο

- 1 κ.γ. τούρμερικ (κουρκουμά ή κιτρινόριζα)

- λίγο τσίπουρο ή ούζο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις γαρίδες. Μόλις αρχίσει

να ζεσταίνεται το λάδι, ρίχνουμε τον κουρκουμά και ανακατεύουμε. Αμέσως παίρνει

ένα πολύ όμορφο κίτρινο χρώμα.

Σβήνουμε με το τσίπουρο και βγάζουμε τις γαρίδες




Πατσαβουρόπιτα

Υλικά:

- 750 γρ. φύλλα κρούστας

- 250 ml λάδι

- 250 γρ. ζάχαρη

- 1 ξύσμα πορτοκαλιού

- 200 γρ. γιαούρτι

- 4 αβγά

Για το σιρόπι:

- 1 κιλό ζάχαρη

- 750 ml νερό

- χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε τα φύλλα ένα- ένα στο ταψί και τα διπλώνουμε προς την μία πλευρά του ταψιού να κάνουν σούρες. Σουρώνουμε ένα φύλλο και μετά τοποθετούμε το επόμενο, μέχρι να γεμίσει το ταψί.

2. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τα φύλλα. Αφήνουμε να σταθεί για 30΄ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς να ροδίσει προσέχοντας να ψηθεί και από κάτω.

3. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

4. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 7΄.

5. Περιχύνουμε το γλυκό.

flag_en